Látogatói információ

Felhívjuk tisztelt vendégeink és az érdeklődők figyelmét, hogy a vonatkozó és érvényben lévő rendeletek értelmében, a fesztivál ős-, és kistermelői vásár területe, a kirakodóvásár árusító standjai, valamint a vidámpark szabadon, védettségi igazolvány nélkül látogatható.

A koncertek közvetlen területére kizárólag védettségi- és személyazonosításra alkalmas igazolvány együttes felmutatása esetén lehetséges a belépés.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Betyár hirdette a hétvégi csabai lecsófesztivált

Kilenc évnyi szünet után rendeznek a hétvégén Lecsófesztivált a CsabaParkban.

Fotó: Imre György

Ezt hirdette pénteken a belvárosban egy lovaskocsin a szervező egyesületek elnöke, Frankó Attila, betyárnak öltözve, valamint – ha már lecsóról van szó – paprikát, paradicsomot és hagymát osztogatva. Vasárnap délután lesz a főzőverseny, délelőtt pedig a Gyeraj Mihály emlékére kiírt fogathajtó bajnokság döntője, amelynek főszervezője, Makoviczki Zoltán vitte körbe Frankó Attilát.

Véradás a terrortámadás emlékére

Ismét nagyszabású véradást szervezett szerdán a Csabagyöngye Kulturális Központban a Szeretlek Békéscsaba Egyesület és a Szeretlek Békés Megye Egyesület. Az akció keretében – amit annak emlékére hívtak életre, hogy húsz éve volt a New York-i terrortámadás, amiben csaknem háromezren vesztették életüket – több tucatnyian nyújtottak segítséget.

Fotó: Imre György

Frankó Attila, a szervező egyesületek elnöke elmondta, hogy ő még látta élőben a Világkereskedelmi Központ, a World Trade Center ikertornyait, amelyek aztán megsemmisültek a húsz évvel ezelőtti, 2001. szeptember 11-ei terrortámadás során. Úgy véli, emlékezni kell arra a mintegy háromezer emberre, köztük sok tűzoltóra, akik életüket vesztették.

Hangsúlyozta, a véradás erre lehetőséget ad, és közben erősíti a két ország közötti kapcsolatot is. Ennek kapcsán kiemelte, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségétől kapott egy levelet, amiben megköszönték, üdvözölték és egyben remek kezdeményezésnek ítélték az akciót. A tervek szerint a jövőben is tartanak minden évben véradást szeptember 11-éhez közeli időpontban.

Elmondta, hogy mindig fontos vért adni. Hiszen azzal egyrészt lehet jót cselekedni és segíteni embertársainkon, másrészt az, aki ad és a karját nyújtja, kap is, mivel tesz a saját egészségéért, frissül a vére, illetve az előtte való felmérések egyfajta ingyenes szűrővizsgálatnak is beillenek.

A tapasztalata szerint a nagyszabású akciókkal mindig meg lehet szólítani olyanokat is, akik korábban nem vagy csak ritkán nyújtottak segítséget, és így lehet bővíteni a véradók körét. Örömmel látta, hogy voltak olyan apukák és anyukák, akik gyermekeikkel együtt érkeztek.

Most is számos ajándékkal várták az önkénteseket, borral és csokoládéval, és köztük értékes nyereményeket soroltak ki. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő például parlamenti látogatást ajánlott fel idegenvezetéssel, de a szerencsések sétarepülésen is részt vehetnek, illetve csapatukkal ingyenesen főzhetnek vasárnap a Lecsófesztiválon, aminek a CsabaPark ad otthont hétvégén.

Kilenc év után újra lesz lecsófesztivál

Húsz évvel ezelőtt volt az első és az idei lesz a tizenharmadik, mi az? Közel egy évtizedes csipkerózsika álmából ébred fel szeptember 25-én és 26-án a békéscsabai Lecsófesztivál. Amint azt a főszervező Frankó Attila megfogalmazta, nagyon boldog, hogy ez az álma is megvalósulhatott.

Fotó forrása: behir.hu

A csütörtökön délelőtt, a CsabaPark éttermében tartott sajtótájékoztatón a nagyszabású esemény több fontos szereplője jelent meg. A főszervező Frankó Attila mellett többek között Herczegné Számel Annamária, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Békés megyei képviselője, Hevesi Imre énekes és Gulyás György, a békéscsabai járási hivatal vezetője is tiszteletét tette. Utóbbi elmondta, a Békés Megyei Kormányhivatal fontosnak tartja a személyes jelenlétet olyan rendezvényeken, melyek nagy létszámmal zajlanak, közérdeklődésre tartanak számot.

Arról tájékoztatott, hogy három szakterülettel jelennek majd meg a gasztrokulturális fesztiválon: szeptember 25-én élelmiszerbiztonsági konferenciát tartanak, melynek részeként különféle előadások hallgathatók majd meg. Hozzátette, a helyszínen tartózkodik egy mobilizált kormányablak, így a hétvégi időpont, illetve dátum ellenére személyi igazolvánnyal, vezetői engedéllyel, diákigazolvánnyal és például ügyfélkapus regisztrációval kapcsolatos ügyet is lehet a fesztiválon intézni. Számukra kiemelt fontossággal bír az egészségtudatos szemlélet – hangsúlyozta végül Gulyás György.

Herczegné Számel Annamária arról számolt be, hogy a szombati napon, vagyis szeptember 25-én délelőtt, 9 és 12 óra között számos programmal készülnek, az egyik kiemelten érdekes és meghatározó attrakció a Gyereket a magasba! elnevezésű kezdeményezés, melynek részeként egy korábbi, tízezres nagyságrendű rekordot szeretnének megdönteni, amelyből 25 település közül Békéscsaba is kiveszi a részét. A rekordkísérletben Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Sánta László színész is részt vesz – emelte ki.

Frankó Attila a fesztivál általános részleteit ismertetve azt húzta alá, hogy a vasárnap, szeptember 26-án 14 órai kezdettel rajtoló lecsófőző versenyre weboldalunkon lehet regisztrálni. Korábban, vagyis a legutóbbi megmérettetésen közel száz csapat vett részt, idén pedig 20-25 társaság részvételére számít. A további kísérő rendezvények között szerepel egy, a Gabonamúzeum melletti lovaspályán tartandó fogathajtó verseny és a Csabagyöngyében rendezendő véradás.

A véradás a lecsófesztivált megelőzően szerdán, azaz szeptember 22-én lesz, melynek résztvevői között értékes és érdekes ajándékokat sorsolnak ki. Frankó Attila azt is elmondta, hogy az eltelt több mint két évtizedben, az általa szervezett véradásokon 1210 liter vért gyűjtöttek össze, ami 8070 emberélet megmentését jelenti.

Újra lecsófesztivál Békéscsabán

Ismét megrendezésre kerül a Békéscsabai Lecsófesztivál 2021. szeptember 25 és 26. (szombat-vasárnap) között a Csaba Parkban, ahol két napon keresztül színes programokkal és sztárvendégekkel várjuk a szórakozni vágyókat.

Fotó forrása: hir6.hu

Természetesen a fesztivál nem lenne az igazi ha csak a jól ismert – paradicsom, paprika, hagyma – alapételt főznék a szakácsok. A lecsóverseny valamennyi résztvevőtől elvárja, hogy egyedi ízt és arculatot adjon saját ételkölteményének, ezzel is bizonyítva a magyar konyha sokszínűségét. A Lecsófesztivál Békéscsaba sokszínű gasztronómiai életének egyik fontos színfoltja.